ČUVANJE GUMA I TOČKOVA

Poštujte pravila ili ih poverite profesionalcu

Ukoliko rotirate sezonske gume, biće vam potrebno adekvatno čuvanje vansezonskih pneumatika. Ovo podrazumeva niz pravila kojih je nepohodno da se pridržavate, a ako to nije moguće, čuvanje možete da poverite vulkanizeru koji ima Hotel za gume.

Zakonski je regulisano da u periodu od novembra do aprila vozilo mora da ima zimske gume. One se nazivaju još i all-season gume, upravo zbog činjenice da Vas niko ne obavezuje da koristite letnje gume.

Međutim, vožnja sa zimskim gumama tokom cele godine ne preporučuje se, jer se one na taj način oštećuju i troše, a smanjuju i performanse vozila u letnjem periodu. Većina vozača zato rotira sezonske pneumatike.

Čuvanje guma

Pravilno skladištenje guma

Adekvatno skladištenje pneumatika čuva njihov kvalitet i životni vek. Možete ih odložiti zajedno sa felnama, ili bez.

Nakon demontaže, potrebno je da obeležite poziciju gume. Prednje gume više se troše, pa je poželjna rotacija pri sledećoj montaži, kako bi se istrošenost pneumatika uravnotežila.

Stručnjaci preporučuju da gume dobro operete pre skladištenja.

Ovo je prilika i da pregledate pneumatike.

Skladištenje sa felnama ili bez

Kod slaganja, bitno je razlikovati da li gume skladištite sa felnama ili bez. Ako ih čuvate zajedno, gume slažete horizontalno, jednu na drugu. Bez felni, pneumatike odložite vertikalno, jedan pored drugog. U prvom slučaju između njih možete staviti papir radi dodatne zaštite, a u drugom je dovoljno da ih malo razdvojite. Da biste izbegli da pritisak uvek bude na istom mestu, možete ih povremeno rotirati.

Pravilno skladištene gume pošteđene su vlage i temperaturnih oscilacija. Nalaze se, dakle, na suvom, u tamnom prostoru.

Nemam garažu
šta da radim?

Zbog svega navedenog, jasno je da je gumama potreban određen prostor, odnosno garaža. Međutim, mnogo je vozača koji nemaju ove idealne uslove za odlaganje vansezonskih guma. Spas možete potražiti u vulkanizerskoj radnji koja ima Hotel za gume.

Hotel za gume
Zakupite prostor i idealne uslove

U hotelu za gume, vlasnik pneumatika zakupljuje prostor za njihovo pravilno deponovanje. U svom regalu gume će dobiti i svu neophodnu “pažnju” – numeraciju, obeležavanje pozicije, slaganje, pošteđenost od vlage i variranja temperature.