ZAMENA GUMA

Zašto je važna rotacija sezonskih guma?

Kada su dotrajale, ili je jednostavno vreme da pređete na zimske, odnosno letnje gume, vrši se njihova zamena.

Gume s menjaju procesom demontaže - skidanja sa felne, odnosno montaže - postavljanja na felnu.

Kada je reč o sezonskim gumama, zakon Vas ne obavezuje da zimske zamenite letnjim pneumaticima, ali za rotaciju postoje dobri razlozi.

Naime, svi četvorotočkaši u obavezi su da u periodu od 1. novembra do 1. aprila imaju zimske gume. Da li ćete ih zameniti letnjim pneumaticima, Vaša je lična stvar. Ipak, stručnjaci savetuju da to uradite.

Ako logikom "nije zabranjeno" odlučite da cele godine vozite sa zimskim gumama (all-season gume), znajte da to može da proizvede više štete nego koristi.

Zamena guma

Upoznajte letnje i zimske gume

Letnje gume napravljene su od tvrđe smese nego zimske, da bi pružile željene performanse na vrućem asfaltu. Ovde se najpre misli na činjenicu da letnje gume imaju bolju sposobnost zaustavljanja pri visokim temperaturama. Na suvoj podlozi, one pružaju bolje upravljanje.

Razlika je i u šarama. Zimske gume su dizajnom prilagođene vožnji u zimskim uslovima. Imaju šaru sa više poprečnih kanala nego letnji pneumatici. U slučaju snega i leda na putu, one bolje prijanjaju na podlogu, pa je kočenje lakše i brže. Sa druge strane, šara letnje gume ima više uzdužnih i širih kanala, što omogućava bolji odvod vode sa gazišta.

Ni stavka utrošak goriva nije zanemarljiva - vožnja sa zimskim gumama u periodu kada je preporuka da se koriste letnje znači da će vozilo trošiti više goriva.

Trošenje guma

Podela na letnje i zimske gume nije slučajna i nije smišljena da Vam izbije paru iz džepa. Naprotiv. Ako koristite all-season gume, budite svesni činjenice da tokom leta možete da ih istrošite u toj meri da će biti potrebna kupovina novih za zimsku sezonu.

Zimske gume lakše se troše tokom letnjih meseci. Na vrućem asfaltu, produžavaju put kočenja. Korišćenje sezonskih guma odražava se i na stabilnost vozila, pa samim tim Vašu bezbednost na putu. Ovo su dovoljni argumenti za rotaciju pneumatika, što je neuporedivo jeftinije od kupovine novih.

Čuvanje guma

Adekvatno čuvanje guma

Ako ste rešili da poslušate savet stručnjaka i rotirate sezonske gume, potrebno je da mislite i na njihovo adekvatno čuvanje. Međutim, ovo nije uvek tako jednostavno izvesti. Nemaju svi vozači odgovarajuće mesto za odlaganje vansezonskih pneumatika, a naročito ne oni u većim sredinama. Srećom, vulkanizer je taj koji misli za Vas. Kako? Tako što Vam nudi Hotel za gume. Reč je o tome da zakupite određen prostor u skladištu u kome gume dobijaju adekvatan tretman u skladu sa svim predviđenim standardima. One bivaju sortirane i numerisane, a pod pravilnim čuvanjem podrazumeva se i da su pošteđene jake svetlosti i temperaturnih oscilacija.
Adekvatno čuvanje održava određeni kvalitet gume i produžava joj životni vek.