ISPRAVLJANJE FELNI

Spas za bezbednost vozila i Vaš novčanik!

Različiti su razlozi za to da stradaju felne Vašeg vozila. To mogu biti neadekvatno stanje na putevima (rupe, loše nivelisani šahtovi), so i rizla kojima se posipaju saobraćajnice u zimskim uslovima, lose održavanje ili oštećenja nastala usled "susreta" felni sa ivičnjacima, takozvane "nagnječene felne". Daleko važnija od estetike pri oštećenju felni jeste bezbednost u saobraćaju, jer na prvi pogled i samo malo kriva felna može pretrpeti dalja oštećenja do te mere da pukne tokom vožnje.

Ukoliko Vaš vulkanizer proceni da se kriva felna može ispraviti, pristupa se reparaciji iste, što je daleko ekonomičnija opcija od kupovine nove. Zato je važna i redovna vizuelna inspekcija Vašeg vozila. Bitno je da se ispravljanje felni izvrši profesionalno, jer u suprotnom može doći do njihove trajne disfunkcionalnosti.

Ispravljanje felni

VRSTE FELNI

Postoje dve osnovne vrste felni - čelične i aluminijumske.

Čelične felne

Čelične felne su standardna varijanta, a aluminijumske daleko popularnija koja preuzima primat. Pri kupovini felni, može se javiti dilema koje odabrati i to ne samo iz estetskih razloga.

Na svim vozilima standardnih karakteristika nalaze se čelične felne. One su dovoljno pouzdane da podnesu velika naprezanja, ekonomičnija su varijanta i lakše za održavanje. Teže su od alu felni, pa dovode do neznatno sporijeg zaustavljanja i ubrzanja vozila. U zimskim uslovima pokazale su se nešto boljim izborom od svog oponenta.

Aluminijumske felne

Aluminijumske felne napravljene su od legure aluminijuma i magnezijuma. Pored toga što lepše izgledaju od čeličnih, odlikuju ih i bolje performanse. Zato sve češće upravo one postaju standardne. Najpre, imaju veću čvrstoću i lakše su. Omogućavaju preciznije upravljanje vozila, te bolje ubrzanje i kočenje. Gume se manje troše, a isti je slučaj i sa gorivom. U današnje vreme daleko su češći izbor od čeličnih felni i zbog široke palete dizajna. Sve to ne znači da ovaj tip felni nema svoje nedostatke. One su skuplja varijanta i u zimskim uslovima podložnija oštećenju od čeličnih felni.

Zašto su opasne
oštećene felne?

Oštećene felne, gde naročito mislimo na njihova iskrivljenja i naprsline, mogu biti opasnost po bezbednost u vožnji. Dovode do disbalansa točkova i vibracija vozila, što dalje uzrokuje oštećenje guma i pojedinih sistema vozila. Pritisak gume je ugrožen jer ona ne prijanja dobro na iskrivljenu felnu. U okolnostima kada se pritisak na krivu felnu nastavlja, one mogu i da puknu, što nikako ne želite. Pored toga, one estetski ne izgledaju dobro.

Ispravljanje aluminijumskih felni

Felne pravilnog oblika od suštinskog su značaja za stabilnost i sigurnost vozila. Iskrivljene felne oštećuju pojedine sisteme vozila i gume, a dovode i do veće potrošnje goriva. Takođe, voznja sa felnama nepravilnog oblika neće biti udobna, jer će Vaš četvoročkaš biti podložan vibracijama zbog narušenog balansa.

Reparacija iskrivljene felne u suštini moguća je koliko god ona bila kriva i to je dobra vest, jer ste je možda baš skupo platili.

Uspešno ispravljenih felni

ispravljanje felni

Iskrivljene aluminijumske felne moguće je popraviti kod vulkanizera koji poseduju za to specijalizovane mašine, odnosno hidraulične prese. Nakon označavanja oštećenja i ispravljanja, felne se dalje doteruju do toga da izgledaju kao nove - dovode se u fabričko stanje. To je važno za održavanje performansi vozila, a tu je i pitanje estetike.

Kao što smo već napomenuli, kad već morate da otvorite novčanik zbog oštećene felne, njihovo ispravljanje najverovatnije je ekonomičnije od kupovine novih. Pošten vulkanizer predočiće Vam da, i pored sve stručnosti i iskustva, prilikom ispravljanja ipak može doći do pucanja felne, a što zavisi od njenog kvaliteta i ranijih ispravljanja.

Međutim, ni pucanje alu felne ne mora da znači da je ona za otpad. Vulkanizer je može spasiti varenjem.

Nakon ispravljanja felne i ponovne montaže guma, potrebno je izvršiti balansiranje točkova, tj. uravnotežiti masu tokova na jednoj osovini. Pravilno balansiranje podrazumeva da se ono izvrši na sva četiri točka, bez obzira na to što ste, primera radi, ispravljali samo jednu felnu.