Balansiranje guma je jedna od onih usluga koja se često podrazumeva, ali mnogi vozači nisu sasvim sigurni šta tačno podrazumeva i koliko je važno. Postoji mnogo mitova i nesporazuma vezanih za balansiranje guma, a razumevanje istine može vam pomoći da bolje održavate svoje vozilo i vozite sigurnije.

1. Balansiranje guma nije neophodno

  Istina je da balansiranje guma jeste neophodno za sigurnu i udobnu vožnju. Neuravnotežene gume mogu uzrokovati vibracije, nepravilno habanje guma, i mogu oštetiti suspenziju vašeg vozila. Pravilno balansirane gume osiguravaju ravnomernu raspodelu težine oko točka, što omogućava glatku vožnju i produžava vek trajanja guma.

  2. Ako ne osećam vibracije, gume su dobro balansirane

  Iako su vibracije najčešći znak da su gume neuravnotežene, to nije jedini pokazatelj. Nepravilno habanje guma, loša upravljivost i smanjena efikasnost goriva mogu biti znakovi da su vaše gume izvan balansa, čak i ako ne osećate vibracije u volanu.

  3. Balansiranje guma je potrebno samo kada se menjaju gume

  Iako je balansiranje guma obavezno prilikom zamene guma, preporučuje se redovno balansiranje tokom celog životnog veka guma. Svaki put kada rotirate gume, popravljate ili imate udarce na cesti, gume mogu izgubiti balans. Redovno balansiranje (na svakih 10.000 – 15.000 kilometara) pomaže u održavanju optimalnih performansi.

  4. Samo prednje gume treba balansirati

  Sve gume na vašem vozilu treba balansirati. Neuravnotežene zadnje gume mogu uzrokovati vibracije koje se osećaju kroz sedište i pod, što može biti jednako neprijatno i opasno kao i vibracije uzrokovane neuravnoteženim prednjim gumama.

  5. Balansiranje guma i poravnanje točkova je ista stvar

  Balansiranje guma i poravnanje točkova su dva različita procesa. Balansiranje guma se odnosi na ravnomernu raspodelu težine oko točka, dok se poravnanje točkova odnosi na podešavanje uglova točkova kako bi se osiguralo da se gume troše ravnomerno i vozilo prati pravu liniju. Obe usluge su važne, ali rešavaju različite probleme.

  6. Težine za balansiranje guma se ne mogu izgubiti

  Težine za balansiranje guma mogu se izgubiti ili oštetiti tokom vožnje, posebno ako često vozite po neravnim ili oštećenim putevima. Ako primetite vibracije koje ranije nisu bile prisutne, može biti znak da su težine za balansiranje guma ispale ili se pomerile.

  7. Nove gume dolaze balansirane

  Iako nove gume mogu izgledati savršeno, one nisu uvek savršeno balansirane kada se montiraju na vaše felne. Zato je važno balansirati nove gume prilikom njihove montaže kako bi se osigurala optimalna vožnja i dugovečnost guma.

  • Balansiranje guma je ključna komponenta održavanja vozila koja direktno utiče na vašu sigurnost i udobnost vožnje. Razbijanje mitova i razumevanje istina o balansiranju guma može vam pomoći da bolje brinete o svom vozilu i izbegnete nepotrebne probleme. Ako imate bilo kakve sumnje ili primetite simptome neuravnoteženih guma, obratite nam se. Naš stručni tim je tu da vam pruži vrhunsku uslugu i osigura da vaše gume budu savršeno balansirane za bezbednu i udobnu vožnju.

  Ostavite odgovor

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *