Punjenje auto klime je važan aspekt održavanja vozila, naročito tokom letnjih meseci. Mnogi vozači se pitaju kada je pravo vreme za ovaj proces i kako prepoznati da je to neophodno. 

Održavanje klime u vozilu preporučuje se jednom godišnje, ili prema uputstvima proizvođača.

Auto klima je sistem koji hladi i reguliše temperaturu unutar vozila. Vremenom, usled različitih faktora kao što su curenje gasa ili neminovni gubitak efikasnosti, nivo rashladnog gasa može opasti. Kada nivo gasa padne ispod optimalne vrednosti, klima neće pravilno hladiti vazduh u vozilu, a to je ono što sigurno želite da izbegnete tokom letnjih meseci.

Jedan od prvih znakova da je potrebno punjenje klime je slabije hlađenje vazduha koji izlazi iz ventilacionih otvora. Ako primetite da klima ne hladi kao pre, ili da je potrebno više vremena da se postigne željena temperatura, to može biti indikator da je nivo rashladnog gasa nizak.

Drugi indikator je prisustvo neprijatnog mirisa prilikom uključivanja klime. Ovo može ukazivati na prisustvo bakterija i gljivica u sistemu klime, što može biti posledica nedovoljnog cirkulisanja rashladnog gasa. U nekim slučajevima neprijatan miris može biti uzrokovan drugim faktorima kao što su zapušeni filteri ili zagađenost spoljašnjeg vazduha. Međutim, ukoliko se neprijatan miris javlja često ili se pogoršava, može biti dobra ideja da proverite nivo gasa u klima sistemu.

Takođe, ukoliko primetite neobične zvukove prilikom rada klime, to može biti signal da nešto nije u redu. Kada je nivo gasa prenizak, kompresor klime može raditi napornije, što dovodi do buke. Ako čujete šumove prilikom uključivanja klime, to može biti znak da je vreme za proveru i punjenje sistema klime.

Kako izgleda profesionalna dijagnostika auto klime

Punjenje auto klime zahteva posebne veštine i alate, te je neophodno prepustiti to profesionalcima.

Profesionalna dijagnostika od strane kvalifikovanih tehničara je najbolji način da utvrdite da li je potrebno punjenje klime u vašem automobilu. Oni imaju pristup specijalizovanim alatima i opremi koja im omogućava da precizno izmere nivo rashladnog gasa i sistemski pritisak.

Kada se odlučite za dijagnostiku klime, tehničar će prvo proveriti vizuelno stanje sistema, uključujući creva, spojeve i komponente klime. Takođe će proveriti rad kompresora, ventilatora i ostalih delova klime. Nakon toga će koristiti specijalne uređaje da bi izmerio pritisak u sistemu. Ovi podaci se porede sa preporučenim vrednostima proizvođača kako bi se utvrdilo da li postoji nedostatak rashladnog gasa.

Ukoliko se utvrdi da je nivo gasa ispod preporučenog, pristupiće se punjenju klime. Prvo će se ispustiti preostali gas iz sistema, zajedno sa eventualnim nečistoćama. Zatim se dodaje odgovarajuća količina novog rashladnog gasa i, eventualno, ulje za podmazivanje sistema. 

Važno je napomenuti da, osim redovnog punjenja klime ukoliko je to neophodno, treba voditi računa o preventivnom održavanju. To uključuje redovno menjanje filtera klime, proveru creva i spojeva na prisustvo curenja, kao i čišćenje sistema od bakterija i gljivica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *