Kako se pravilno skladište gume?

Pravilno skladištenje guma vašeg četvorotočkaša koje trenutno ne koristite je ključno kako biste očuvali njihov kvalitet i izbegli nepotrebne troškove kupovine novih. 

Bilo da ste menjali sezonske gume ili je potrebno da uskladištite rezervne pneumatike, sigurno znate da ih ne možete samo nabacati jednu preko druge i odložiti bilo gde. 

Gume koje trenutno ne koristite zahtevaju određeni tretman

Postoji više faktora o kojima bi trebalo da se mislite kako biste adekvatno zbrinuli gume i kako bi one bile u dobrom stanju za narednu montažu. 

Nakon demontaže pneumatika, potrebno je njihovo temeljno pranje i čišćenje. Uklonite svu prljavštinu, blato i kamenčiće koji su se nakupili tokom vožnje. Obavezno je da pre skladištenja gume budu potpuno suve. 

Ovo je idealan trenutak za inspekciju guma, odnosno da utvrdite u kakvom su stanju generalno. Proverite dubinu šare, da li imaju oštećenja, koliko su istrošene…

Kako biste znali njihovu poziciju na vozilu, gume je potrebno označiti. Ovo je važno zbog njihove kasnije rotacije, odnosno ravnomernog trošenja koje vam je cilj. 

Posebnu pažnju posvetite tome kako ćete složiti gume, jer želite da izbegnete njihovo deformisanje. Ovde je bitno da li ih odlažete sa felnama ili bez. Ako ih čuvate zajedno sa felnama, gume slažete horizontalno, jednu na drugu. Bez felni, pneumatike odložite vertikalno, jedan pored drugog. Da biste izbegli da pritisak uvek bude na istom mestu, možete ih povremeno rotirati. Idealno bi bilo da posedujete posebne držače ili stalke za gume kako biste obezbedili stabilnost.

Pneumatici moraju biti zaštićeni od vlage, jakog sunca, mraza…

Iz svega navedenog jasno je da ih morate pažljivo skladištiti, a to i nije tako lako. Nemaju svi ni mogućnost da obezbede adekvatan prostor, naročito u većim sredinama gde su garaže postale gotovo pa privilegija. Takođe, nemaju svi ni sposobnost i vremena da se bave gumama ovako detaljno.

Nema razloga za brigu jer postoji jednostavno rešenje

Jedna od usluga koju pružaju dobri vulkanizerski servisi jeste takozvani Hotel za gume

A on funkcioniše kao i hotel za vas. Plaćate uslugu najma određenog prostora i očekujete određeni tretman, odnosno uslugu. 

Hotel za gume je poseban objekat za profesionalno skladištenje i čuvanje pneumatika. Omogućava vlasnicima automobila da bezbedno čuvaju svoje gume kada one nisu u upotrebi. 

Gume se čuvaju u posebnim prostorijama ili regalima, gde su zaštićene od nepovoljnih uslova poput sunčeve svetlosti, vlage ili ekstremnih temperatura. Ovo osigurava da se neće deformisati ili oštetiti do sledće upotrebe.

Stručno osoblje izvršiće redovnu inspekciju guma kako bi se utvrdilo njihovo stanje i prepoznali eventualni problemi, pravilno ih označiti, složiti i generalno pružiti im sav neophodni tretman o kome smo ranije u ovom tekstu pisali.

Ono što je takođe važno istaći je da su Hotelu za gume one osigurane od krađe ili oštećenja. Ako ste zabrinuti za sigurnost vaših guma u garaži, ovo je idealna opcija koja će vam doneti mir.

Sve više vozača, čak i onih koji bi mogli kod kuće da obezbede uslove za dobro skladištenje guma, opredeljuje se da ih poveri profesionalcu na čuvanje, što ne čudi ako uzemo u obzir sve prethodno navedeno i činjenicu da su gume jedini deo vašeg vozila koji ima kontakt sa podlogom, pa ne treba štedeti na “pažnji” koju im posvećujete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *