Montaža guma je ključna komponenta u održavanju vašeg vozila. Bez obzira na to da li je reč o zamenama zbog sezonskih promena, popravkama ili unapređenju performansi, pravilna montaža guma je od suštinskog značaja za sigurnu i udobnu vožnju.

Pravilno montirane i balansirane gume osiguravaju vašu sigurnost, poboljšavaju performanse vozila i produžavaju životni vek guma. Poverite ovaj važan zadatak profesionalcima i uživajte u sigurnoj i udobnoj vožnji. Ne zaboravite da redovno proveravate stanje vaših guma i zakazujete montažu kada je to potrebno.

Pravilna montaža guma obezbeđuje optimalan kontakt sa putem, što direktno utiče na sigurnost, stabilnost i efikasnost vašeg vozila. Loše montirane gume mogu dovesti do problema kao što su nepravilno habanje, smanjenje upravljivosti, povećan rizik od pucanja gume, i lošija potrošnja goriva.

Kako prepoznati kada je vreme za zamenu guma?

Gume su ključni deo svakog vozila jer direktno utiču na bezbednost, performanse i udobnost vožnje. Pravilno održavanje i pravovremena zamena guma su od suštinskog značaja za sprečavanje nezgoda i osiguranje optimalnih performansi vozila.

– Dubina šare je jedan od najvažnijih indikatora stanja guma. Gume sa plitkom šarom imaju smanjen kapacitet za odvođenje vode, što povećava rizik od akvaplaninga. Proverite uz „Penny test“: Stavite novčić sa likom prema dole u jednu od brazdi šare. Ako možete videti vrh glave, vreme je za zamenu guma. Mnoge gume imaju indikatore habanja (TWI) – male izbočine u glavnim brazdama šare. Kada se gazeći sloj izravna sa tim izbočinama, gume treba zameniti.

– Nepravilno habanje guma može ukazivati na probleme sa poravnanjem, balansiranjem, suspenzijom ili neadekvatnim pritiskom u gumama. Redovno pregledajte gume za znakove nepravilnog habanja. Pređite rukom preko gazećeg sloja. Ako osećate neravnine, vreme je za proveru i zamenu guma.

– Pukotine na bočnim zidovima ili površini guma mogu ukazivati na starenje gume ili oštećenje usled udaraca ili nepravilne inflacije. Pažljivo pregledajte bočne zidove guma za pukotine, posjekotine ili ispupčenja. Gledajte gume pod različitim uglovima kako biste lakše uočili pukotine.

– Čak i ako gume nisu mnogo korišćene, starost može biti problem. Guma se s vremenom može osušiti i postati krhka, što povećava rizik od pucanja. Na bočnoj strani gume nalazi se DOT kod koji sadrži informacije o datumu proizvodnje. Poslednje četiri cifre označavaju nedelju i godinu proizvodnje. Gume starije od šest godina obično treba zameniti, bez obzira na stanje šare.

– Prekomerne vibracije tokom vožnje mogu ukazivati na probleme sa balansiranjem, poravnanjem ili oštećenjem guma. Ako osećate vibracije, posebno pri većim brzinama, posetite vulkanizera za proveru balansiranja i poravnanja. Proverite gume za vidljive znakove oštećenja ili deformacije.

– Bušenja i druga oštećenja mogu biti očigledni znaci da je guma spremna za zamenu, posebno ako je oštećenje na bočnim zidovima ili je rupa prevelika za popravku.

Problemi sa gumama mogu biti izuzetno frustrirajući i potencijalno opasni, ali uz odgovarajuću negu i redovno održavanje, većinu problema možete preduprediti ili brzo rešiti. Ako primetite bilo koji od ovih uobičajenih problema sa gumama, ne ustručavajte se da potražite našu profesionalnu pomoć. Sigurnost na putu je od suštinskog značaja, a pravilno održavanje guma igra ključnu ulogu u tome.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *